Veilige zorg in schoonheidssalons, instituten en klinieken

Regelgeving Behandelingen

De cosmetische sector is heel breed. Er is het deel dat gecompliceerde invasieve behandelingen verricht, de cosmetische chirurgie. Dat zijn handelingen die voor een groot deel in particuliere klinieken worden verricht. Aan de andere kant van het spectrum staan de schoonheidssalons, instituten en klinieken. Afhankelijk van het zorgaanbod vallen die onder het toezicht van de inspectie. Dat is doorgaans het geval als een salon meer behandelingen aanbiedt dan alleen huidreiniging en -verzorging.

Geef jij behandelingen die uitgebreider zijn dan alléén de huid reinigen en make-up of huidverzorgende crèmes aanbrengen? Dan ben je zorgaanbieder volgens de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Dit betekent dat je aan een aantal wettelijke verplichtingen moeten voldoen, zoals het hebben van een klachtenregeling en een procedure voor het melden van
calamiteiten. Een eigenaar van een schoonheidssalons, instituten en klinieken kan zelf nagaan of de Wkkgz van toepassing is met behulp van de checklist ‘Val ik onder de Wkkgz?’.

Voor saloneigenaren is niet altijd duidelijk wanneer een handeling een voorbehouden handeling is. Ofwel: wie welk apparaat mag gebruiken. Daardoor is het mogelijk dat (onbewust) onbekwame personen risicovolle handelingen verrichten. Voor het gebruik van fillers en botox met behulp van een spuit en een naald is de wetgeving duidelijk: dit zijn handelingen die voorbehouden zijn aan artsen.

De salons moeten bij aanschaf van medische hulpmiddelen er goed op letten dat die aan de geldende wettelijke eisen voldoen, zoals vastgelegd in de Verordening Medische hulpmiddelen (Medical Device Regulation – MDR). De fabrikant/leverancier moet daartoe over een verklaring van conformiteit beschikken waarop dit wordt verklaard. Daarbij moet op het hulpmiddel een CE-markering ter herkenning zijn aangebracht. Salons moeten duidelijke afspraken maken met de leverancier over het onderhoud van het hulpmiddel en de opleiding van de gebruikers. Voor de gebruikers moet altijd inzichtelijk zijn dat het hulpmiddel tijdig is onderhouden en juist is geïnstalleerd. De bekwaamheid van gebruikers voor het gebruik van het hulpmiddel moet vastgelegd zijn.

Behandelingen met de mesogun mag worden toegediend door bevoegd personeel in overeenstemming met de plaatselijke wetgeving.

© 2015 - 2024 LANETTE MEDICAL AESTHETIC GROUP | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel